Privatlån är en av de vanligaste låneformer som människor använder sig av när de vill söka hjälp med finansiering. Privatlånet har blivit så populärt tack vare den bekväma räntan, möjlighet att låna utan säkerhet och att låntagaren får använda pengarna till precis vad som helst. Det finns många aktörer på marknaden som erbjuder privatlån med mycket bra villkor, men innan man ansöker är det bra att jämföra samt se vilka möjligheter som finns. Det är t.ex. inte helt ovanligt att man vill ansöka om ett privatlån utan kreditupplysning.

Hur fungerar privatlånet?

Ett privatlån är väldigt enkelt att ansöka om och de allra flesta kan få lånet beviljat. Man kan välja att vända sig direkt till en bank eller långivare som erbjuder låneformen, eller så kan man använda sig av en låneförmedlare så att man lättare kan jämföra mellan de olika bankerna. Ett privatlån kan uppnå höga belopp (ca 600.000 kronor) och har relativt lång löptid beroende på låntagarens förutsättningar. Här behöver man inte förklara för banken vad man ska använda pengarna till och ingen säkerhet behövs heller. Man kan således använda lånet till att köpa bil, åka på semester, köpa häst eller renovera i hemmet.

Privatlån utan kreditupplysning – finns det?

När man ansöker om ett lån är det viktigt att vara medveten om att en kreditupplysning alltid kommer att tas. Det man däremot kan välja är om man vill att kreditupplysningen ska tas via Upplysnings centralen eller via ett annat kreditupplysningsföretag. Tidigare betalningsanmärkningar eller många kreditupplysningsförfrågningar kan skapa problem när man vill ansöka om ett lån. Genom att välja ett annat kreditupplysningsföretag kan man alltså få lånet beviljat mycket enklare. Exempel på kreditupplysningsföretag som man kan använda sig av är Bisnode och Creditsafe. Med det sagt är det alltså viktigt att vara införstådd med att man inte kan komma undan kreditupplysningen helt.